EMDR therapie

Bij psychologenpraktijk Margreeth van Haaften in Almere kunt u terecht voor EMDR therapie (Eye Movement Desensitization Reprocessing). EMDR is een therapievorm die veel gebruikt wordt bij traumaverwerking.

Wanneer u een nare gebeurtenis (trauma) heeft meegemaakt, kan dat leiden tot verschillende soorten klachten. Bijvoorbeeld angsten, somberheid, slaapproblemen, concentratieproblemen. Soms kan een trauma leiden tot een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).

Er is veel onderzoek gedaan naar EMDR. Het blijkt een snelle en effectieve behandelmethode te zijn waar veel mensen baat bij hebben.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat EMDR therapie de meest effectieve methode is om ernstige trauma’s zoals een auto-ongeluk, mishandeling of seksueel misbruik te verwerken. Maar EMDR wordt de laatste jaren bij steeds meer soorten problemen gebruikt. Een ernstige ziekte of het overlijden van een dierbare kan eveneens een traumatische ervaring zijn. En ook herinneringen uit uw jeugd, die voor een buitenstaander onschuldig lijken, kunnen voor u traumatisch zijn geweest. Ook in die gevallen kan EMDR therapie veel voor u doen.

Bij EMDR therapie volgt u met uw ogen een rood balletje dat van links naar rechts beweegt. Deze oogbewegingen activeren afwisselend uw linker- en uw rechter hersenhelft. Tegelijkertijd wordt u gevraagd om aan de nare gebeurtenis te denken. Door de oogbewegingen worden uw hersenen aangezet om de traumatische gebeurtenis te verwerken. Het verwerkingsproces gaat vanzelf. Het enige wat u hoeft te doen, is u te concentreren op de waarnemingen die in u opkomen. De therapeut begeleidt u in dit proces. Wanneer u de oogbewegingen niet prettig vindt dan kan er met een koptelefoon gewerkt worden. U luistert dan naar een klokje dat afwisselend in uw linker en uw rechter oor tikt.

Voor de EMDR wandeltherapie is er GEEN WACHTLIJST. U kunt direct een afspraak maken. Klik hier voor meer informatie over deze speciale vorm van EMDR behandeling. Voor de standaard EMDR behandeling is er meestal wel een wachtlijst.

Vindt u de EMDR therapie erg spannend en weet u niet zeker of u het aandurft? Dan bereiden we de behandeling eerst samen goed voor. We starten pas met EMDR als u er klaar voor bent.

Bij enkelvoudige trauma’s (een eenmalige nare gebeurtenis) kan de behandeling heel snel effect opleveren. Soms zijn na 3 tot 5 sessies de klachten volledig verdwenen. Bij meervoudige trauma’s (langdurige en/of meerdere nare gebeurtenissen) moet u er rekening mee houden dat de EMDR behandeling meer tijd kost. Bij een intakegesprek kan de psycholoog een inschatting maken van het benodigde aantal sessies.

Voor EMDR therapie kunt u op twee locaties in Almere een afspraak maken. Op maandag, dinsdag en vrijdag in Almere-stad en op donderdagmiddag in Almere-buiten.

Wilt u meer informatie over EMDR of wilt u een afspraak maken? Neem contact op met Margreeth van Haaften.

Geef hieronder uw oordeel over de informatie op deze pagina: