Tuintherapie in een Therapietuin

Margreeth van Haaften gaat in Almere-Oosterwold een Therapietuin bouwen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de natuur een positief effect heeft op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een paar keer per week bewegen in de natuur is (bij een depressie) bijvoorbeeld even effectief als het slikken van een antidepressiva. Bezig zijn met (en in) de natuur helpt de client om zijn rationele denken even te parkeren en contact te maken met zijn behoeften, zijn lichaam en zijn gevoelens. De natuur zit vol met metaforen die je kunnen helpen om beter naar je lichaam te luisten, positief over jezelf te denken en beter voor jezelf te zorgen.

Wat is een Therapietuin?

Een therapietuin is een tuin die speciaal ontworpen is om mensen met psychische problemen te kunnen begeleiden met een bijzondere vorm van therapie, namelijk tuintherapie.

Wat is Tuintherapie?

Bij Tuintherapie gebruikt de therapeut de natuur, de tuin, de bomen, de planten, de dieren en de natuurkrachten (bijvoorbeeld zonlicht of regen) als metafoor om de client te helpen. Op de Facebookpagina en op het Instagramaccount van therapietuin.nl vindt u voorbeelden van de natuur als metafoor. De 5 minuten meditaties zijn voor iedereen gezond om te doen. Als u ze regelmatig doet werken ze preventief en voorkomen ze psychische of lichamelijke klachten.

Wanneer is de Therapietuin klaar?

Dat is op dit moment nog moeilijk te schatten. Omdat je in Oosterwold alles zelf moet regelen en je bij beslissingen vaak moet overleggen met je buren duurt het bouwproces langer dan gemiddeld. Op de Facebookpagina en op het Instagramaccount van therapietuin.nl zal Margreeth van Haaften u informeren als de bouw van de therapietuin weer een belangrijke vordering heeft gemaakt. U kunt de pagina’s volgen als u graag op de hoogte wilt blijven.

Wat is er zo bijzonder aan Oosterwold?

Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde waar je je bedrijf of je woonhuis kunt vestigen op een zelf gecreëerde kavel. In Oosterwold moet je als initiatiefnemer alles zelf doen. Je bepaald zelf de grootte en de vorm van je kavel. Je legt samen met je buren een kavelweg aan, je wekt je eigen energie op en je zuivert je eigen afvalwater. Je kan het zo gek niet bedenken of je moet het zelf regelen. Daar staat tegenover dat de vierkante meter prijs van een kavel in Oosterwold veel lager ligt dan in een gebied waar de gemeente wel alles voor je geregeld heeft. Er is geen welstandcommissie die bepaald hoe je bouwwerken er uit moeten zien. Zolang het veilig en verantwoord is mag je bijna alles bouwen. Een Earthship (autobandenhuis), een Tiny house, een (zee)containerwoning, een yurt, je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in Oosterwold. Het streven is dat de bouwwerken in Oosterwold zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Minimaal 50% van je kavel moet een agrarische functie hebben. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een moestuin, een boomgaard, een voedselbos, een kippenhok of een weide met schapen. De gemeente Almere wil in Oosterwold op een organische wijze een groene en duurzame leefomgeving laten ontstaan. Het leuke is dat de infrastructuur niet van te voren bedacht is; het ontstaat door de keuzes die de initiatiefnemers maken en enkele spelregels waar men zich aan moet houden.