Wandeltherapie   

“Bewegen in de natuur brengt je dichterbij jezelf”.

U kunt ervoor kiezen om de consulten bij Margreeth van Haaften wandelend te doen. We ontmoeten elkaar dan aan de rand van het Kotterbos, wat tegen de Oostvaardersplassen aan ligt. De wandeling duurt 45 minuten (net als een consult op mijn praktijk) en de kosten zijn gelijk. De wandelingen zijn 1 op 1 dus we lopen met zijn tweeën door het bos.

Het Kotterbos is een mooi bos met veel afwisselende routes om te wandelen. Er zijn twee uitzichtplekken over de Oostvaardersplassen waar je de paarden, herten of runderen kunt zien grazen.

Aan het begin van de wandeling bespreken we waar je aan wilt werken. Elke wandeling begint dus met een doel. Daarna gebruiken we de natuur als hulpmiddel om antwoorden te vinden op jouw vragen.

Soms zullen we praten tijdens de wandeling maar het kan ook dat we een tijdje stil zijn. We doen oefeningen die je in contact brengen met wat je voelt of waar je naar verlangt. De oefeningen helpen je om vanuit een ander gezichtspunt naar je hulpvraag te kijken. Door er op een andere manier naar te kijken kun je tot nieuwe inzichten komen.

Wandelen is een prachtige manier om lichaam en geest samen te brengen. Elke stap brengt je bij het hier en nu, zodat je contact kunt maken met jezelf, je lichaam en je gevoelens. Tijdens de wandeltherapie maken we gebruik van dit krachtige aspect uit Mindfulness trainingen.

Wandelen verbetert de werking van het immuunsysteem en heeft een positieve invloed op de algehele stemming. Het vermindert stress klachten en bevordert creatief denken.

Het grootste deel van de tijd werken onze hersenen op een onbewust niveau. Op dat onbewuste niveau bezitten we veel kennis en wijsheid waar we ons lang niet altijd bewust van zijn. Door de natuur te gebruiken als metafoor voor ons dagelijks leven, worden we ons weer bewust van die wijsheid (onze intuïtie). Tijdens de wandeltherapie luisteren we naar wat jouw intuïtie je te vertellen heeft en leer je omgaan met de kritische stem in jezelf waarmee je jezelf veroordeelt, naar beneden haalt of uitscheldt. Deze kritische stem weerhoudt veel mensen om in beweging te komen. Het ondermijnd ons gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde

Als mens zijn we onderdeel van het universum. Eeuwenlang is de mens nauw verbonden geweest met de natuur. De Indianen, de Kelten, de Aboriginals hadden allemaal hun eigen manier waarin zij de natuur gebruikten als spiegel voor de ziel. In de huidige tijd zijn veel mensen hun verbondenheid met de natuur kwijtgeraakt. Toch hoeven we niet heel ver te graven om deze hulpbron van de natuur weer voor ons te laten werken. Al die kennis zit nog in ons onderbewuste opgeslagen. Met eenvoudige oefeningen kan deze kennis en intuïtie weer gaan stromen.

Wanneer u interesse heeft in deze vorm van therapie dan kunt u contact opnemen met Margreeth van Haaften om een wandelafspraak te maken.

Kosten:

De wandelsessies duren 45 minuten en kosten € 89,-* per gesprek.

* Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van het consult in de aanvullende verzekering. Klikt hier om te zien hoeveel uw zorgverzekeraar vergoed.

De wandeltherapie gaat ook door als de weersvoorspelling wat minder is. Wanneer je er goed op gekleed bent dan kan wandeltherapie in de regen ook prettig zijn. Zo nodig kunnen we mijn auto als schuilplaats gebruiken en bij een harde regenbui ons gesprek daar vervolgen. 

Bij een weer waarschuwing code ROOD of code ORANJE van het KNMI verplaatsen we de afspraak naar een ander moment. Bij een weer waarschuwing code GEEL van het KNMI overleggen we even of de afspraak door kan gaan.

Dichtbij de parkeerplaats waar wij elkaar treffen is een tankstation. Daar is een openbaar (en schoon) toilet waar u zo nodig gebruik van kunt maken. Met de auto bent u er binnen 1 minuut. Lopend vanaf de parkeerplaats doet u er hooguit 5 minuten over. 

Als u met het openbaar vervoer komt dan is het ongeveer 10 minuten lopen vanaf bushalte “Stripheldenbuurt Oost”.